Design a site like this with WordPress.com
Sett i gang

Program for Folkehelse: Spillprosjektet

I 2018 ble Horten en programkommune i Program for Folkehelse, (https://www.helsedirektoratet.no/tema/folkehelsearbeid-i-kommunen/program-for-folkehelsearbeid-i-kommunene). To prosjekter fikk midler herfra: “Fritid og frivillighet” ledet av Folkehelse-koordinator Malin Korshavn, og “Spill for helsa” (eller “Spillprosjektet” som det heter til daglig). 

I korte trekk kan man beskriver “Spillprosjektet” slik. 

  • Det er et prosjekt hvor man ønsker å bruke gaming som helsefremmende verktøy. 
  • Samarbeid på tvers er en viktig del av prosjektet, både mellom kommunalt og frivillig, men også på tvers av kommunalområder. Et godt eksempel på det er arbeidsgruppen. Da prosjektplanen ble skrevet bestod arbeidsgruppen av:
    •  Spesialbibliotekar fra Horten bibliotek (prosjektleder)
    •  Folkehelsekoordinator i Horten kommune
    • Helsesykepleier fra Helsetjenesten for barn og unge
    • Psykolog fra Familiehuset, miljøterapaut fra Familiehuset
    • Sosialkurator fra Ungdomskontakten
    • Leder for Kulturhuset 37
    • Rektor ved Kulturskolen. 

Ett år inn i prosjektet består arbeidsgruppen av følgende:

  • Spesialbibliotekar ved Horten bibliotek (prosjektleder)
  • Helsesykepleier fra Helsetjenesten for barn og unge
  • Leder for Kulturhuset 37
  • Lærer ved Sentrum skole
  • Bibliotekar ved Horten bibliotek

– Medvirkning fra målgruppa skal ha stor effekt på selve prosjektet.

Prosjektplanen hadde “Bruke gaming som helsefremmende verktøy” som hovedmål, og deretter mange delmål. Arbeidsgruppen forstod at når prosjektet skulle settes ut i live måtte man plukke ut delmålene man skulle fokusere på. Valget falt på den fysiske møteplassen, og på “voksenopplæring”. Derfor endret også arbeidsgruppen seg slik at den skulle kunne fokusere bedre på disse målene. 

Den fysiske møteplassen

Kulturhuset 37 er nå nyoppusset og klart til bruk igjen. For Spillprosjektet var det perfekt, siden det var et rom der som ville gi oss det fysiske stedet vi ønsket oss. Så i andre etasje av Kulturhuset 37 finner man “Spillrommet”! Et rom som skal inneholde spillutstyr som alle kan bruke, PC-er, konsoller, brettspill og rollespill. Planen er at etterhvert så skal man kunne låne med seg både spill og konsoller hjem, men ved åpning er ikke det klart. Men kanskje viktigere enn selve utstyret er det at kan man komme og møte likesinnede. Liker man fotball, turn eller kor så er det veldig gode tilbud i Horten, men det er ikke alle det passer for. Både “Spillkveld på 37” (brett-og rollespill-klubben i Horten) og enkeltpersoner skal kunne komme og prøve ting, møte andre som liker de samme tingene, og møte nye man kan spille med. Det er fryktelig morsomt å spille online, men det er fortsatt ekstra gøy når man sitter i samme rom. Både å samles rundt et bord og spille et brettspill, fortelle en historie sammen i et rollespill, eller å ha et LAN er muligheter Spillrommet vil kunne gi.

Voksenopplæring

Det andre delmålet vi ønsker å jobbe med nå er det vi har kalt for Voksenopplæring. Mange foreldre er kunnskapsrike om spill, mens andre kan mindre. I følge Medietilsynets “Barn og medier”-undersøkelse for 2018 så spiller 96% av guttene og 63% av jentene mellom 9 og 18 år. Ser man på Medietilsynets “Foreldre og medier”-undersøkelse fra samme året så kommer det frem at 46% av foreldre spiller selv. Dette betyr ikke at de resterende ikke kan noe om spill, men i spesielt dataspill så endrer ting seg raskt, og hvis man ikke spiller er spesielt interessert i det selv så kan det være vanskelig å henge med. Så bak uttrykket “Voksenopplæring” samler vi alt fra foredrag med fagfolk, til møter hvor de unge deler sin kunnskap med de voksne, til samlinger hvor “spillforeldre” kan møtes og snakke sammen. Det har også blitt vist stor interesse for en “ordliste”, forklaringer om hva for eksempel Twitch er. En tredje måte kan være “pakker” rettet mot skoler, foreldremøter osv. I dette prosjektet så er vi heldige i at vi kan prøve ut ting underveis og være fleksible, hvis noe ikke fungerer så kan vi endre det.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: